Adevarul de Târgoviste : FOTO VIDEO Focul lui Sumedru, sărbătorea care arde spiritele rele. Flăcări de 20 de metri la Bărbuleţu

0
1265

Sute de tineri şi bătrâni s-au strâns şi în acest an, pe deallurile din comuna Bărbuleţu pentru a celebra “Focul lui Sumedru”, ceremonial ce reprezintă încheierea toamnei şi strânsul recoltei care, anul acesta a fost una bogată, spun sătenii. Aprinderea Focului lui Sumedru, obicei vechi de câteva sute de ani, se sărbătoreşte întodeauna cu o seară înainte de Sfântul Dumitru. Tinerii din Bărbuleţu au muncit câteva zile bune pentru a face un foc pe cinste. Au strâns resturile vegetale de pe câmp, au pus brad pe brad, dar şi 250 de cauciucuri şi au dat foc pentru a alunga spiritele malefice şi pentru a pregăti anotimpul rece.

„Hai la focul lui Sumedru, c-a mâncat căţeaua iedul, măăă…şi-a mai rămas un hartan şi l-am dat la un ţigan, şi-a mai rămas o frimitură şi am băgat-o în căciulă…”, sunt câteva din versurile strigate de copiii din sat, imediat după ce au aprins focul.

Pe lângă focul cel mare se mai fac şi alte focuri mai mici. Tradiţia spune că cine sare peste foc nu mai are parte de necazuri tot anul. Focul lui Sumedru este motiv de sărbătoare pentru toată lumea, iar grătarele, ţuică şi vişinată sunt la mare căutare.
După ce şi-au împărţit covrigi, mere şi dulciuri, au băut ţuică şi vişinată, oamenii se întorc liniştiţi la casele lor pentru a aştepta sărbătoarea de Sfântul Dumitru.

SEMNIFICAŢIA FOCULUI
Semnificaţia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al morţii şi renaşterii anuale a unei divinităţi, un ceremonial ce cuprinde moartea violentă a zeului îmbătrânit la sfârşit de an prin tăierea unui arbore din pădure, urmată imediat de renaşterea acestuia prin incinerarea trupului neînsufleţit în noaptea de 25 spre 26 octombrie.
Focul are aici rol purificator şi regenerator. Cenuşa, cărbunii aprinşi şi alte resturi din rugul funerar sunt luate de săteni pentru a fertiliza grădinile şi livezile.
Calendarul pastoral al oierilor români este împărţit în două anotimpuri: iarna, patronată de Sumedru sau Simedru, reprezentare mitică, ce desfrunzeste codru şi vara, patronată de fratele acestuia Sângiorz, care înfrunzeşte codrul.

 

Lasă un răspuns