Bărbulețu este o comună în județul Dâmbovița, Muntenia, România, formată din satele Bărbulețu (reședința), Cetățuia și Gura Bărbulețului , având suprafața de 26 kmp. Comuna Bărbulețu este situată în nord-vestul județului Dâmbovița, la 39 Km de orașul Târgoviște, o zonă pitorească de deal, cu altitudini ce depășesc 860 metri în Dealul lui Coman, unde colina se întâlnește cu muntele, în Subcarpații de Curbură, la poalele munților Leaota, la jumătatea distanței dintre râurile Ialomița la Est și Dâmbovița la Vest.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plaiul Dâmbovița – Ialomița al județului Dâmbovița și avea în compunere numeroase cătune mici, care totalizau 1121 de locuitori. În comună funcționau o moară de apă, o biserică și o școală mixtă, cu 50 – 61 elevi, înființată în 1884. În 1925, Bărbulețu făcea parte din plasa Voinești a aceluiași județ și avea 1754 de locuitori
În 1950, comuna a trecut la raionul Târgoviște al regiunii Prahova și apoi (după 1952) al regiunii Ploiești. În 1968, ea a revenit la județul Dâmbovița, reînființat. Tot atunci, au fost incluse în comuna Bărbulețu, comunele vecine desființate Pietrari și Râu Alb, iar reședința comunei a fost stabilită la Gura Bărbulețului. Comunele Pietrari și Râu Alb au fost reînființate în 2004, iar comuna Bărbulețu are de atunci reședința la Bărbulețu.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Bărbulețu se ridică la 2.361 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.442 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt de naționalitate română (98,35%). Pentru 1,65% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,37%). Pentru 1,63% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Personalități din comună:
- A. Iacobson membru PNȚ – 1936
- Nae Iacobescu, Ghiță Popescu – membri PNL – 1923
- Alexandru Ciorănescu – istoric
- Ion Niculaescu – preot, învățător, a înființat școala în anul 1839
- Aurică Bănescu – învățător
- Elena Iacobescu – costumul popular purtat de ea si de locuitorii Bărbulețului a obținut medalia de aur la expoziția de la Paris, în anul 1921.
Comuna este vizitată anual de un număr considerabil de turiști, localitatea oferind peisaje spectaculoase, fiind în expansiune privind investițiile în turism și agroturism. Dezvoltarea continuă a infrastructurii prin diverse programe de finanțare a condus la dezvoltarea agricola, in special pomicultura si turistică a localității, în sensul că în ultimii 11 ani au fost accesate numeroase fonduri europene pentru investiții în agricultura si turism.
Pentru ridicarea stării sociale, a gradului de confort, precum și pentru atragerea investitorilor, în dezvoltarea micii industrii locale, Comuna Bărbulețu are nevoie să continue procesul de modernizare, lucrări ce vor contribui la creșterea standardului de viață al locuitorilor comunei și dezvoltarea agroturismului.
Există și comunități izolate, pentru care acces la serviciile esențiale (sănătate, învățământ, servicii administrative etc.) este atât de dificil încât fără o intervenție imediată, se afectează dreptul la sănătate, educație și/sau exercitarea altor drepturi fundamentale.