Focul lui Sumedru la Bărbuleţu. Interviu cu dl. primar Marian Alexe

1
1927

Focul lui Sumedru s -a înălţat spre cer joi seară la Bărbuleţu, sărbătoarea celebrându se invariabil în noaptea de 25 spre 26 octombrie. Rădăcinile acestui obicei sunt precreştine şi se regăsesc în celebrarea morţii şi renaşterii,prin incinerare,a unei vechi divinităţi geto-dacice.

,,Localnicii participanţi la evenimentul de la Bărbuleţu au respectat tradiţia şi au oferit vizitatorilor nuci,covrigi,colaci,gogoşi,prăjituri şi un pahar de vin sau de ţuică.Semnificaţia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al morţii şi renaşterii anuale a unei divinităţi,un ceremonial ce cuprinde moartea violentă a zeului îmbătrânit la sfârşit de an prin tăierea unui arbore din pădure,urmată imediat de renaşterea acestuia prin incinerarea trupului neînsufleţit în noaptea de 25 spre 26 octombrie. ” a declarat primarul comunei Bărbuleţu, Marian Alexe.

Oamenii din comuna dâmboviţeană Bărbuleţu s -au adunat pe dealuri pentru a sărbători cum se cuvine Sfântul Dumitru,au sărit peste foc,s-au cinstit şi au împărţit covrigi şi dulciuri oaspeţilor.Iar copiii care au adunat mărăcini pentru foc au dojenit în versuri pe cei care nu au participat la acţiune.,,Covrigei capatati/fara maracini carati!”Întreaga comună Bărbuleţu a asistat la Focul lui Sumedru,bucurându -se de sărbătoare.Calendarul pastoral al oierilor români este împărţit în două anotimpuri: iarna patronată de Sumedru sau Sâmedru,reprezentare mitică,care desfrunzeşte codru şi vara patronată de fratele acestuia Sângiorz, care înfrunzeşte codrul.

Focul are aici rol purificator şi regenerator.

Cenuşa,cărbunii aprinşi ţi alte resturi din rugul funerar sunt luate de săteni pentru a fertiliza grădinile şi livezile.Pomenirile precum si rugurile aprinse,alături de veghea rituală trimit la un ceremonial ce are în vedere câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru a asigura în anul cel vine recolte la fel de bune.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns