Puţina istorie despre Bărbuleţu

0
2990

ISTORIE la Bărbuleţu

Numele de Bărbuletu vine de la un locuitor cu numele de Barbu, cantor la biserica din localitate, care, împreună cu doi monarhi de la schitul Lăculete, tineau  slujbele religioase.

Vechimea comunei Bărbuletu este cu mult mai mare decât o spun atestările documentare, găsindu-se urme ale unei asezări dacice în punctul Cetătea, vechea asezare Băsesti, astăzi  Cetătuia.

Prima mentiune documentară este la 4 ianuarie 1574, când voievodul Alexandru Mircea  dăruieste lui Neagoe si feciorilor săi mosia Bărbuletu, cumpărată de la Danciu a lui Zlate. Crucea de piatră de la Ghemeleu, din anul 1666, este o altă mărturie a vechimii comunei.

Toponimul Cetătea, atestat documentar în anul 1673, este o întăritură naturală care indică statiuni preistorice sau foste asezări fortificate existente în vremea stăpânirii romane. În interiorul întăriturii (dealului) este o locuintă de piatră care datează de pe vremea tătarilor si care în secolul XIX era folosită de haiduci, unul reprezentativ fiind Radu lui Anghel de unde si denumirea Grotei.

Tot traditia spune ca toponimul Omul Mort este legat de faptul ca pe acest deal a murit un conducător local în luptele cu tătarii, iar la Părul Pasii a murit un mare conducător turc în luptele cu Mihai Viteazu.

La divanul ad-hoc din 1857 a participat din partea mosierilor locului Marin Muscal, din Bărbuletu.

De asemenea, locuitorii din Bărbuletu si-au adus contributia de sânge la războiul de independentă din 1877 – 1878, la războiul de întregire a patriei 1916 – 1918 si la cel de-al II – lea Război Mondial, mărturie fiind numele eroilor scrise pe plăcile comemorative de pe cele două monumente istorice din centrul satului Bărbuletu.

Lasă un răspuns